Bel mij terug  Nieuws / Zieke werknemer het beste af in Nederland

  Zieke werknemer het beste af in Nederland

  Blog

  Zieke werknemer het beste af in Nederland

  De Nederlandse voorzieningen voor zieke werknemers zijn de beste van Europa. Vergeleken met dertien andere landen krijgen Nederlandse werknemers de meeste financiële steun: 70 procent van hun loon gedurende twee jaar (104 weken). Op de tweede plaats komt Duitsland, waar zieke werknemers 78 weken lang hun volledige salaris krijgen doorbetaald. In het Verenigd Koninkrijk ontvangen werknemers een vast bedrag van zo’n 110 euro per week. In Zwitserland krijgen zij minstens drie weken lang doorbetaald en in Ierland hangt dit af van hun contract.

  Dit blijkt uit onderzoek van Glassdoor Economic Research. Het onderzoeksbureau heeft zes sociale indicatoren gemeten: behalve doorbetaling bij ziekte ook werkloosheidsuitkeringen, vakantiedagen, zwangerschapsverlof, vaderschap en vaderschapsverlof. Gemiddeld eindigt Nederland op de vierde plaats, na Denemarken, Frankrijk en Spanje.

  Werkloosheid

  Werkloos zijn is in Denemarken financieel gezien het meest gunstig; werklozen krijgen daar een uitkering van 90 procent van het laatstverdiende loon gedurende maximaal twee jaar. In Nederland en België hangt de uitkering af van de arbeidsduur in de laatste functie en de geleverde sociale bijdragen. Het Verenigd Koninkrijk biedt de laagste werkloosheidsuitkering.

  Moeders en vaders

  Aan ouderschapsverlof biedt elk EU-land ten minste het wettelijke minimum van veertien weken. Het ruimst is dit in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, met respectievelijk 52 en 42 weken, maar deze landen bieden wel de laagste doorbetaling. In Nederland ontvangen nieuwe moeders 100 procent van het laatstverdiende loon gedurende de hele verlofperiode, net als in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Het beleid rond vaderschapsverlof is binnen de EU niet wettelijk geregeld. Nieuwe vaders krijgen het langst verlof in Finland, gevolgd door Spanje en Frankrijk. In Duitsland, Ierland en Zwitserland ontvangen zij niets.

  Ziekteverzuim tegengaan

  De werkgevers financieren een groot deel van dit sociale vangnet. Voor werkgevers is het dus erg belangrijk om het ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden. Doet u genoeg om ziekmeldingen tegen te gaan?

  Wilt u meer lezen over het toekomstbestendig maken van uw salarisadministratie? Download dan nu het e-book ‘In vier stappen naar een toekomstbestendige salarisadministratie’ door het bijgevoegde formulier in te vullen.

  Download

  In vier stappen naar een toekomstbestendige salarisadministratie voor het mkb

  Reviews

  «   Nieuwsoverzicht