Bel mij terug  Nieuws / Wijziging loonkostenvoordeel 2018: let op deze essentiële aandachtspunten

  Wijziging loonkostenvoordeel 2018: let op deze essentiële aandachtspunten

  Blog

  Wijziging loonkostenvoordeel 2018: let op deze essentiële aandachtspunten

  Per 1 januari 2018 veranderen er wat dingen in de wetgeving rondom sociale zekerheid. Het principe blijft hetzelfde: wanneer u een werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt, ontvangt u een korting over de betaalde premies. Er zijn echter een aantal veranderingen die u, wanneer u ze over het hoofd ziet, een hoop geld kunnen kosten. Hoe kunt u hier het beste rekening mee houden? We stippen alvast twee essentiële aandachtspunten aan.

  Kortgezegd dient het loonkostenvoordeel als aangename tegemoetkoming voor werkgevers die oudere werknemers en werknemers met een beperking door ziekte of handicap in dienst nemen. Deze voordelen kunnen oplopen tot maximaal 6.000 euro op jaarbasis, voor uitkeringsgerechtigden van 56 jaar of ouder en arbeidsgehandicapte werknemers. Voor de doelgroep banenafspraak is de vergoeding maximaal 2.000 euro per jaar. Reden genoeg om hier als werkgever de nodige aandacht aan te besteden.

  Twee belangrijke aandachtspunten

  Om van de vergoedingen te kunnen profiteren is het belangrijk dat u aan de eisen voldoet en goed op de hoogte bent van de nieuwe regeling. Houd in ieder geval de volgende twee veranderingen goed in het achterhoofd:

  1. Let op het vervallen van de terugwerkende kracht

  In het huidige stelsel mogen de premiekortingen, die onder de mobiliteitsbonus vallen, met een terugwerkende kracht van vijf jaar toegepast worden, als toch blijkt dat een werknemer hier recht op heeft. Een van de nadelen van de nieuwe wetgeving is dat een dergelijke toepassing helaas niet meer geldt. Komt u er te laat achter dat de aangenomen werknemer arbeidsgehandicapt is, of structurele functionele beperkingen heeft? Dan kan de korting niet meer met terugwerkende kracht toegekend worden.

  2. Neem alle uren mee

  Bij het toepassen van de korting is het belangrijk dat u echt alle gewerkte uren, overuren en adv-uren van uw medewerkers meerekent. Uren waarin een werknemer niet gewerkt heeft, maar wel doorbetaald is vanwege bijvoorbeeld ziekte of verlof, tellen ook gewoon mee. Blijkt achteraf dat hier fouten in zijn gemaakt, dan loopt u het risico op een boete.

  Zorg voor een toekomstbestendige salarisadministratie

  Door de veranderende wetgeving wordt het risico op het mislopen van hoge bedragen steeds groter. Om de regie over het loonkostenvoordeel goed in handen te houden, kunt u een aantal handige voorzorgsmaatregelen treffen. Wilt u weten welke maatregelen dit zijn en hoe u uw salarisadministratie zo overzichtelijk en toekomstbestendig mogelijk kunt maken?

  Download de infographic ‘Wat verandert er in 2018? Dit worden de nieuwe premiekortingen’ door het bijgevoegde formulier in te vullen.

  infographic

  Download

  Wijziging loonkostenvoordeel 2018: Wat verandert er en waar moet u rekening mee

  Reviews

  «   Nieuwsoverzicht