Bel mij terug  Nieuws / Herken werkstress bij uw medewerkers en neem maatregelen

  Herken werkstress bij uw medewerkers en neem maatregelen

  Blog

  Herken werkstress bij uw medewerkers en neem maatregelen

  Herken werkstress bij uw medewerkers en neem maatregelen om het te verminderen

  De meeste Nederlanders hebben een behoorlijk druk leven. Daar is eigenlijk niets mis mee, maar het risico bestaat dat druk op een gegeven moment té druk wordt. Werkdruk, stress, burn-outs en verzuim zijn niet voor niets onderwerpen die de laatste jaren veel in het nieuws zijn. Mogelijk zijn er ook binnen uw organisatie werknemers die met deze problemen kampen. De vraag is hoe u dit herkent en wat u hier als werkgever aan kunt doen.

  In het e-book ‘Wanneer is de werkstress van mijn werknemers te hoog?’ leggen we het u aan de hand van vier maatregelen en een bijbehorende checklist uit.  Bij deze delen wij graag een eerste indruk van het e-book met u.

  De drie belangrijkste oorzaken van werkstress

  Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de toename in stress gerelateerde klachten bij uw medewerkers. De drie belangrijkste zijn:

  1. Werkdruk is niet hetzelfde als werkstress. Werknemers ervaren werkdruk vooral als ze het werk niet binnen de gestelde tijd af kunnen krijgen. DIt kan verschillende oorzaken hebben. Zo zou het kunnen zijn dat de planning niet op orde is of dat werkprocessen verouderd zijn en daardoor inefficiënt zijn ingericht.
  2. De digitalisering heeft een enorme impact op het dagelijkse leven van uw werknemer. Er komen de hele dag door allerlei appjes, e-mails, telefoontjes en notificaties binnen. Door de constante noodzaak om te reageren op allerlei binnenkomende berichten, is er minder tijd om bijvoorbeeld ontspannen een boek te lezen. De kans op burn-outs neemt hierdoor toe.
  3. Van fysieke naar mentale arbeid. De werknemer van tegenwoordig brengt zijn tijd steeds vaker vooral zittend aan een bureau en achter een computer door. Hierdoor kan het lastig zijn om aan voldoende beweging te komen. Immers, na een lange dag werken hebben we niet altijd zin en tijd om nog te gaan sporten.

  Vier maatregelen tegen werkstress

  Als werkgever heeft u natuurlijk graag gezonde en gelukkige werknemers, die in hun dagelijkse werkzaamheden niet te veel stress ervaren. Het is daarom verstandig om te sturen op duurzame inzetbaarheid. Duurzame inzetbaarheid houdt in dat werknemers over de voorwaarden beschikken om hun werk naar behoren uit te voeren met behoud van hun gezondheid en welzijn. Er zijn vier hoofdmaatregelen die u als werkgever kunt nemen, om de werkstress bij uw werknemers te verlagen. In dit artikel bespreken wij er twee.

  Maatregel 1: Onderzoek hoe de situatie er binnen uw organisatie voor staat

  Onderzoek regelmatig het stressniveau van uw medewerkers. Immers: voorkomen is beter dan genezen! Dit betekent enerzijds dat u zelf uw ogen en oren openhoudt voor de signalen van werkdruk en -stress. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de checklist uit het e-book ‘Wanneer is de werkstress van mijn werknemers te hoog?’ gebruiken. Door af en toe zelf op de werkvloer aanwezig te zijn en alert te zijn op de punten uit de checklist, kunt u stressklachten in een vroeg stadium constateren. Een andere mogelijkheid is het uitvoeren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Een dergelijk onderzoek geeft u veel informatie over en inzicht in de behoeftes van uw medewerkers.

  Maatregel 2: Maak werkstress bespreekpaar

  Wilt u weten hoe het nu eigenlijk echt gaat met uw werknemers? Ga dan regelmatig met uw mensen om de tafel en praat over hun wensen en verwachtingen. Dit heeft twee grote voordelen. Allereerst voelen uw werknemers zich gehoord en zullen zij zich eerder bereid voelen om zich in te blijven zetten. Daarnaast kunt u potentiële problemen op tijd signaleren en uitval voorkomen. Het functioneringsgesprek is een ideale gelegenheid om deze punten aan te kaarten. Zet werkstress op de lijst met onderwerpen die u wilt bespreken en probeer vast te stellen of uw medewerker over voldoende mogelijkheden beschikt om stress te lijf te gaan.

  Meer weten over een duurzame inzetbaarheid van uw personeel? Download het e-book ‘Wanneer is de werkstress van mijn werknemers te hoog?’ om de overige maatregelen en de handige checklist te lezen!

  ebook_werkstress mockup

  Download

  Wanneer is de werkstress van uw werknemers te hoog?

  «   Nieuwsoverzicht