Bel mij terug  Nieuws / Extra artsen voor herkeuring arbeidsongeschikten

  Extra artsen voor herkeuring arbeidsongeschikten

  Nieuws

  Extra artsen voor herkeuring arbeidsongeschikten

  Het UWV krijgt veertig tot vijftig extra keuringsartsen om de achterstand bij de herkeuring van arbeidsongeschikten weg te werken. Daarbij kunnen de keuringsartsen straks een beroep doen op meer ondersteunend personeel. Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Zo’n 25.000 mensen wachten op een herkeuring. De nieuwe artsen kunnen naar verwachting 7.800 extra herkeuringen uitvoeren.

  Het UWV herkeurt jaarlijks 32.000 arbeidsongeschikten. Veel te weinig, vindt de vakbond van verzekeringsartsen, NOVAG. Vooral mensen met een tijdelijke WIA-uitkering, een zogenoemde WGA, moeten volgens de bond vaker herkeurd worden. Door de achterstand kan een deel van de uitkeringen te laag of te hoog zijn of zelfs onrechtmatig worden uitgekeerd. Veel arbeidsongeschikten zien jarenlang geen verzekeringsarts, terwijl een op de vijf na een keuring weer aan het werk zou kunnen, aldus NOVAG.

  800.000 uitkeringen

  Nederland telt zo’n 800.000 mensen met een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Sinds 2006 komen zij niet meer in de WAO, maar in de WIA terecht. Ruim 210.000 mensen hebben nu zo’n uitkering. Van hen zijn er ruim 60.000 volledig en voorgoed afgekeurd. De overige 150.000 zijn tijdelijk afgekeurd en hebben een WGA-uitkering. Daarnaast ontvangen zo’n 340.000 mensen nog een uitkering vanuit de oude WAO; ook zij worden volgens NOVAG niet herkeurd. Wel herkeurd worden tot slot de ruim 250.000 jongeren met een Wajong-uitkering.

  Werkgever kan aandringen op herkeuring

  Heeft u werknemers die tijdelijk arbeidsongeschikt zijn? Voor werkgevers zijn er mogelijkheden om aan te dringen op een herkeuring. Recura kan u hierbij helpen. Meer informatie vindt u op onze pagina over Schadelastbeheersing WGA .

  Al bekend met de wetswijziging loonkostenvoordeel 2018?

  Bent u al bekend met de wetswijziging loonkostenvoordeel 2018? Download het e-book voor meer informatie, door het bijgevoegde formulier in te vullen.

  loonkostenvoordelen

  Download

  Wijziging loonkostenvoordeel 2018: wat verandert er en waar moet u rekening mee houden?

  Reviews

  «   Nieuwsoverzicht