Bel mij terug  Nieuws / Besparen op personeelskosten? Hoe kan ik dat het beste doen?

  Besparen op personeelskosten? Hoe kan ik dat het beste doen?

  Blog

  Besparen op personeelskosten? Hoe kan ik dat het beste doen?

  Ga voor geld waar je recht op hebt

  Personeel. Het is je grootste kapitaal, maar ook een grote kostenpost. Je wilt je werknemers goed belonen, zonder dat het je meer geld kost dan noodzakelijk. Gelukkig zijn er veel financiële voordelen te behalen, waarmee je direct bespaart op loonkosten en werkgeverslasten.

  Benut regelingen en subsidies

  Bij bespaarmogelijkheden kun je denken aan subsidies, regelingen en belastingvoordelen, maar ook aan bijvoorbeeld personeelsverzekeringen. Misschien ga je ervan uit dat je accountant of boekhouder wel aan dit soort besparingen denkt, maar vaak is dit niet het geval. Je kunt er dus maar beter zelf iets van weten. Denk eens aan al dat geld waar je recht op hebt, maar wat je nu nog laat liggen…

  Bespaar 300 euro per werknemer

  Bijna elk bedrijf, ongeacht grootte of sector, laat premies en kortingen onbenut. Gemiddeld kun je 300 euro per werknemer per jaar besparen, blijkt uit onderzoek van Recura. Je bent dus niet de enige ondernemer die zich niet bewust is van alle belastingvoordelen. Een aantal bespaarmogelijkheden op een rij:

  Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

  Neem je een arbeidsgehandicapte, Wajonger, oudere werknemer of jongere werknemer (van 18 tot en met 26 jaar) of iemand uit een uitkeringssituatie in dienst? Dan kun je profiteren van premiekortingen en subsidies.

  • Premiekorting jongeren
   Als je voor 31 december 2015 een jongere werknemer aanneemt, krijg je een premiekorting als deze werknemer een WW- of bijstandsuitkering heeft. De hoogte van de korting is 3500 euro per jaar. Premiekorting pas je zelf toe bij de loonaangifte.
  • Loondispensatie
   Je mag minder dan het wettelijk minimumloon betalen als je gehandicapte werknemer onder de 18 jaar minder presteert door zijn ziekte of handicap. Je kunt het hele jaar door een aanvraag indienen bij het UWV. Het loon van de werknemer wordt dan tot minstens 70 procent aangevuld door het UWV.
  • Premiekorting WIA/Wajonger
   Je krijgt korting op de WIA- of WW-premie, als je werknemer een WIA- of Wajong-uitkering heeft. Heeft je werknemer een WIA- of IVA-uitkering, dan ontvang je 7000 euro korting per jaar. In het geval van een Wajonger, bespaar je 3500 euro per jaar. Premiekorting pas je zelf toe bij de loonaangifte.
  • No-riskpolis
   Je ontvangt een Ziektewetuitkering voor een arbeidsgehandicapte werknemer die ziek wordt. Je hoeft de no-riskpolis niet apart aan te vragen. Wordt je werknemer ziek, dan meld je dat binnen zes weken bij het UWV en gaat de polis automatisch in. Het UWV keert 2 jaar lang minimaal 70% van het dagloon van je werknemer uit.
  • Subsidies
   Stel, je moet een werkplek aanpassen en dit kost meer dan de premiekorting die je krijgt. In dat geval kun je als werkgever een vergoeding krijgen, die je kunt aanvragen bij het UWV.

  Besparen op personeelsverzekeringen

  Heb je (ex-)personeel met een WGA-uitkering? “Op een kwart van alle WGA-uitkeringen kan bespaard worden,” volgens Lina Jimenez Duran van Recura. In veel gevallen waarin het UWV bepaalt dat er kans is op herstel van een arbeidsongeschikte medewerker, kun je deze beschikking als werkgever met succes aanvechten. Is er echt geen kans op herstel? Dan komt de werknemer in aanmerking voor een IVA-uitkering, die de overheid betaalt. Is iemand al snel in staat weer te gaan werken? Dan kan hij weer (gedeeltelijk) aan het werk. Iedereen blij.

  Ook bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en andere personeelsverzekeringen valt veel te halen, je kunt al snel 20 procent besparen! Het loont de moeite een kosteloze check te laten uitvoeren. Vraag zelf concurrerende offertes op of laat dit doen door een extern en onafhankelijk adviesbureau of tussenpersoon. Je betaalt meestal pas op het moment dat je een verzekering laat afsluiten.

  Meer weten over een toekomstbestendige salarisadministratie?

  Download dan het e-book ‘In vier stappen een toekomstbestendige salarisadministratie voor het mkb’ door het bijgevoegde formulier in te vullen.

  Download

  In vier stappen naar een toekomstbestendige salarisadministratie voor het mkb

  Reviews

  «   Nieuwsoverzicht